Какви емоции изпитват децата днес в училище?

Как това повлиява на ученето им?

Дали са радост, въодушевление, ентусиазъм, желание, нетърпение, възхищение, вълнение

Или са страх, безпокойство, тревожност, притеснение.

Също – срам, вина, тъга, унижение, самота, раздразнение, разочарование (от себе си, от другите, от света), гняв, ярост…

Как това повлиява на ученето им?

Дали го насърчава, стимулира или го възпрепятства, затруднява и реално – спира?

За да може мозъкът да функционира нормално и спокойно и да извършва всякакви процеси, в това число и процеса „учене“ е нужно спокойствие и усещане за безопасност и сигурност.

Когато има страх, стрес, тревога, силно притеснение или силни негативни емоции, мозъкът затваря „когнитивните си центрове“, които отговарят за ученето и запомнянето, „затваря“ и „изключва“ и емоционалните центрове и оставя отворен само центъра на оцеляването – преминаваме в режим „оцеляване“.

Ето как го казва Габор Мате, канадски лекар, специалист по неврология, психиатрия и психология:

“От нас зависи да осигурим емоционалната безопасност за децата и това е много по-важно от академичното обучение, което се опитваме да предадем. Не че то не е важно, но без тази емоционална основа към него, то просто няма да проникне.”

„Проблемът с това да се „изключим емоционално“ е, че преставаме да учим. Емоционалното учене спира, когато се „изключим“. Ние се изключваме, за да защитим себе си, но, за да се развиваме, имаме нужда от уязвимост. Думата „уязвимост“ идва от латинската дума „vulnerare” – „ранявам“. Така че уязвимостта е способността ни да бъдем ранени. И нищо не расте, когато не е уязвимо. Дървото не расте там, където е твърдо и дебело, а расте там, където е меко, зелено и уязвимо.

Същото е и с децата. Когато децата се изключват емоционално, те изпитват затруднения да учат, особено от негативен опит, така че продължават да повтарят едни и същи неща отново и отново и въпреки негативните последици, те не научават нищо от това. И тогава възрастният се вбесява: „Казвал съм им хиляди пъти да не го правят и те все още го правят!“. Е, правилният отговор е – ако сте им казвали хиляди пъти и все още го правят, кой има проблем с обучението тук?

Цялото видео за това как емоциите влияят на когнитивното функциониране може да изгледате тук:

https://www.youtube.com/watch?v=UYvxlkCGmbQ&feature=share

[/fusion_text]
Споделяне
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •