Има една дейност, която всеки един от нас прави всеки ден, през целия ден, във всяка област от живота си – у дома, на работа, с приятели, дори когато сме сами. Успехът на нашите взаимоотношения, нашата работа и живота ни като цяло зависи много от нея, но въпреки това малко от нас някога получават специално конкретно обучение в тази област.

Говоря за общуването (комуникацията). Ние сме социални същества и уменията за добро общуване е може би едно от най-важните умения за пълноценен живот. Липсата на такива е една от основните причини за разводи. Повече от 85 процента от успеха в професионалната сфера също идва от наличието на добри „меки“ умения като общуване и изграждане на отношения, връзки и контакти.

Всъщност факт е, че ние всички сме получили (минали през) обучение по общуване. То е било изцяло несъзнателно и неволно – ние сме „взимали“ всичко, което сме наблюдавали (като модел, пример и умения, бел.ред.) около нас в нашето семейство, култура и общество.

Ако се интересуваме от подобряване на отношенията си, напредване в кариерата или подобряване на способността ни да променяме живота си като цяло, общуването е много мощно средство за това.

Ето пет основни практики, които може да започнем да използваме още днес, за да подобрим общуването си. Това са както базови, така и много напреднали практики. Разликата се състои в качеството на вашето внимание и дълбочината, с която се ангажираме да изследваме темата.

 

 1. Бъдете налични с вашето Присъствие (Присъствайте.)

Личната ни осъзнатост е основна предпоставка за ефективни разговори и пълноценно лидерство. Ако искаме да разберем нещо или да направим връзка, първо трябва да сме ТУК. И все пак навикът да правим много неща едновременно (мултитаскингът) рядко спира, когато напуснем бюрото си. Опитайте се да дадете цялото си внимание на този, с когото разговаряте. Оставете настрана всички други мисли и проекти. За да си помогнете да останете „присъстващи“, почувствайте тежестта на тялото си или усещанията в ръцете или краката. Когато говорите, експериментирайте със забавяне на темпото на вашата реч, за да внесете повече яснота и избор на вашите думи. С течение на времето, включете и други форми на комуникация като говорене по телефона, текстови съобщения и имейл.

 1. Слушайте напълно

Научаваме се да говорим чрез слушане. По същия начин научаването да общуваме пълноценно започва с внимателно слушане. Докато общувате с другите, опитайте се да слушате с цялото си сърце. Направете мисловна бележка за важните мисли, въпроси или отговори, които възникват във вашата глава във връзка с казаното от другия човек и след това върнете вниманието си в слушането на неговите думи. Какво би било просто да слушаш?

 

 1. Изхождайте от позицията (мястото, намерението) на Любопиство и Грижа

Основата за продуктивна дискусия и умело договаряне е в качеството на връзката и разбирането, които създаваме. Когато взаимодействията ни се задвижват намерението да си проправим път, да спечелим, да бъдем прави или да отбележим точка, ние ограничаваме възможностите за взаимно разбиране и творчески резултати. Вместо това, вижте дали можете да намерите в себе си истинското намерение да разберете другия човек. Практикувайте връщане към това просто намерение да разберем другия и го развивайте.

 1. Фокусирайте се върху това, което има значение

Често се съсредоточаваме и хващаме предимно за съдържанието на казаното, за нашите възгледи, идеи и преценки за него. За да създадете по-добро качество на връзката, опитайте да се съсредоточите върху основните нужди или цели. Запитайте се “Какво значение има в това?” Слушането с този вид внимание и фокус ни помага да излезем отвъд повърхностните позиции към основните ценности, които стоят зад тези позиции в дадена ситуация, като по този начин се създава повече място за разбиране, сътрудничество и творческо решаване на проблеми.

 1. Пауза. Направете пауза. Помнете винаги възможността да останете тихи

Научените навици за общуване се движат бързо и надълбоко в нас и често излизат от устата ни с голяма скорост. Като с други тренировки за повече съзнателност, забавянето е от съществено значение за изграждането на умения. Направете пауза преди и по време на говорене. Помислете дали вашите думи ще допринесат за взаимното разбиране и връзка. С имейл изчакването на няколко часа или ден за изпращане на съобщение често носи яснота и спестява излишно усложнение. Един от най-пренебрегваните (и често недостатъчно използвани) комуникационни инструменти е това да си държим езика зад зъбите! Необходима е сдържаност, но умението да знаем точното време и място, за да кажем нашата истина е от съществено значение. Опитайте да слушате или да кимате, докато имате по-ясно усещане за това, което ще бъде най-полезно да споделите.

Тези инструменти могат да създадат условия за по-смислени разговори. Надявам се да помогнат да донесат повече лекота, разбиране и креативност в живота, работата и отношенията ви.

Автор:

Орен Джей Софер

Споделяне
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •