Родителите могат да кажат, но не и да научат,
освен ако не практикуват това, което проповядват.
— Поговорка

Parents can tell but never teach,
unless they practice what they preach.
—Proverb

Неотдавна една майка и нейната петнадесетгодишна дъщеря дойдоха на неделно вечерно обучение, което предлагах. Дъщерята седеше до вратата, физически отдалечена от останалата част от групата. Майката въздъхна и каза: „Тя няма да дойде“. Попитах дъщерята дали ще се присъедини към нас и ще изрази недоволството си пред цялата група. Тя каза: „Не знам защо съм тук. Това е глупаво С майка ми общуваме добре.”

След като отделих време за съчувствие и емпатия към дъщерята, научих, че неделя вечер е единствената вечер в седмицата, която тя може да отдели за себе си. Тя прекарваше това време в писане на домашните и пране, в разговори с приятели по телефона и наслаждавайки се на самотата си. Тази неделна вечер майка й й беше казала, че отиват на обучение за състрадателна комуникация и че дъщерята няма избор по въпроса.

Освен това научих, че майката често моли дъщеря си да прави неща, които тя не обича, като туризъм, къмпинг и риболов. Ако кажела на майка си, че не харесва тези неща, майка й се ядосвала.

След като съчувствах на майката, стигнахме до това, че дъщеря й ужасно й липсва. Дъщерята беше на етапа, в който се фокусира повече върху приятелите си, отколкото върху семейството. Въпреки че майката разбираше, че това е нормално, тя все още й липсваше. Затова тя непрекъснато измисляше идеи как могат да прекарат времето си заедно.

След около десет минути съпричастност и емпатия с майката и дъщерята, всяка имаше по-голяма яснота относно нуждите на другата и как техните собствени стратегии изострят ситуацията. С това разбиране те можеха да постигнат споразумения.

Те решиха, че дъщерята ще прекарва един уикенд в седмицата с майка си и ще създават дейности, които и двете харесват. Хрумнаха им няколко идеи, с които можеха да започнат. Те също така решиха, че и двете биха искали да работят върху общуването помежду си, но няма да ходят на обучения в неделя вечер, за да може дъщерята да запази тази вечер за себе си.

Целият процес отне около двадесет минути. Трудно е, може би невъзможно, да задоволим нуждата си от уважение, когато не го предлагаме на другите.

Ако искате децата ви да оценят нуждите ви и да отговорят на нуждата ви от уважение, предложете им същия подарък.

Автор: Мери Макензи

Превод: Маги Благоева

Споделяне
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •